hälsoprofilen - rosita lincoln

Hej du strålande Rosita, varmt välkommen till bloggen! Berätta lite kort om dig själv och vad du pysslar med, vi är nyfikna :)
Hej fina du. Först vill jag tacka för äran att få vara med på din Må-bra-blogg! Jag är 34 år, en energisk och positiv snart 3-barnsmamma, inflyttad till Stockholm för tio år sedan efter fyra år utomlands, bördig från Valbo/Gävle. Jag jobbar i resebranschen sedan 13 år och stortrivs med det. Här får jag kombinera det roligaste jag vet, resor och skrivande. Skrivklådan får jag också utlopp för i min blogg. Jag har nästan alltid “något på gång”. Härnäst planerar jag att bjuda in ett gäng härliga väninnor för en “Baby shower”. En mycket osvensk tradition, men alla tillfällen för festligheter är bra tycker jag.

När jag läser din blogg så blir jag så inspirerad av ditt sunda leverne och att du alltid verkar hålla dig i form. Vad inspirerar dig och hur gör du för att hålla motivationen uppe?
Att träna är mitt absolut bästa recept – tillsammans med ett rimligt sunt leverne och åtminstone lite “egen-tid” (från barn och partner) - för att orka vara en bra och nöjd mamma, partner, vän och kollega. För mig nu, att också orka en graviditet i en intensiv vardag med heltidsjobb, två barn i skola och dagis, hus och trädgård … Det förvånar mig att inte fler mammor ser denna enkla lösning för att må bättre och att orka det intensiva “ekorrhjulet”. Jag märker direkt på mitt humör och min ork om jag slarvar med träningen. Det är helt enkelt mitt hållbara lyckopiller. Jag är också tvungen att träna för att fysiskt hålla ihop med ett trasigt knä efter en bilolycka. Ibland förbannar jag det knäet, att jag är “dömd att träna” för resten av mitt liv, men det är antagligen också min räddning …

Ja nu är du gravid igen (GRATTIS!)....hur tycker du det går att träna samtidigt som magen bara växer?
Hittills har det framförallt varit mitt skadade knä som hämmat olika typer av träning men denna tredje graviditet känner jag tyvärr av bäckenbottenbesvär vilket påverkar träningen betydligt mer än den växande magen gör. Det kan göra ont bara att promenera, så jag cyklar för att bibehålla flåset och styrketränar för att helt enkelt stärka kroppen. Jag har precis börjat med yoga, en helt ny träningsform för mig, och märker att det gör mig gott att ta mig tid att bara andas och slappna av ibland också. Det är dessutom jobbigare än jag hade trott!

Har du några tips till hur man kommer i form efter man fått barn?
Först barnvagnspromenader. Efter sex veckor kan det vara bra att jobba lite mer på flåset genom cykling och enklare gymträning. Man måste vara stark som mamma! “Plankan” är utan tveckan bästa träningen för att få ihop magmusklerna efter graviditeten. Att återkomma i form och styrka går naturligtvis både lättare och snabbare om du innan och under graviditeten har ansträngt dig för bästa möjliga utgångsläge. Det handlar verkligen inte om att få en snygg kropp, det handlar om att ha en stark kropp.

Till sist, jag har sett bilder på dig när du klättrar klättervägg, kör plankan med barn på ryggen och står på huvudet på stranden. Men vad är enligt dig den bästa träningen?
Min personliga favoritträning är s.k “passträning” som t. ex aerobic, step up, salsa etc. Det har varit en liten sorg för mig att inse att jag inte kan fortsätta med det, i alla fall inte innan jag får operera mitt knä. När min ortoped för 1½ år sedan förordnade mig enbart gymträning och cykling hade jag jättesvårt med motivationen, att verkligen “ta ut mig” på träning. Efterhand har det blivit en vana, jag följer ett program och vips har en timme passerat. Bonus med styrketräningen är att jag både känner mig starkare och är synbart mer vältränad än jag någonsin var när jag tränade enbart “passträning”. Mitt tips till alla “aerobic-tjejer” är att byta minst ett sådant pass i veckan till att svettas en timme på gymmet (inklusive cykling eller löpning).


Rosita med sina 2 döttrar och en liten till på väg :) Stark är hon minsann.....! Inspirerande eller hur?
Visa fler inlägg