nyttigt påskgodis

Påsken närmar sig med stormsteg och husen fylls med bufféer och påskgodis, här kommer dock 2 lite nyttigare recept!

 

Påskbollar


3/4 dl jordnötssmör, 100 g
3/4 dl mörk sirap
1/3 burk matvete durum, ca 100 g (finns att köpa kokt på burk)
1/2 dl kokosflingor
1/2 dl russin
50 g skållad, hackad mandel till garneringen

Häll jordnötssmör och sirap i en kastrull och värm tills jordnötssmöret smält. Låt matvetet rinna av i en sil. Rör ner det tillsammans med kokos och russin. Ställ det kallt ett par timmar tills det stelnat. Rosta mandlarna i en torr panna. Forma små kulor av smeten och rulla dem i mandlarna. Lägg i små pappersformar. Ställ dem kallt tills de ska serveras.

 

Påskpaj med gula frukter


Botten:
3 dl vetemjöl
75 g smör
1/2 dl kesella 1% (ta ev lite mer kesella och lite mindre mjöl för att undvika för hårt skal)

Fyllning:
250 g kesella vanilj
250 g kesella 10%
2 kiwier
1–2 sharonfrukter
1/2 ananas, ca 200 g
100 g physalis

Sätt ugnen på 175°. Hacka samman vetemjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och samla till en deg. Kavla eller tyck ut i en pajform, ca 22 cm i diameter. Nagga den. Grädda i 10 minuter tills skalet fått fin färg. Låt det svalna. Rör samman kesella vanilj och kesella. Fördela i pajformen. Skala och skär kiwin i små tärningar. Skär sharonfrukt och ananas i små tärningar. Skala och dela physalis. Blanda samman frukten och fördela den i pajskalet

 

#1 - - kim:

jag minns påsken förra året som var lite jobbig för mig och du fina bjöd mig på en påskmiddag jag aldrig kommer glömma.. det var så fint uppdukat och det smakade helt underbart!



glad påsk till dig du goa påsk-kärring!!

#2 - - flamman:

men Å va mysigt det var! Det borde vi ju göra till en tradition Kimsan! Men jag åker ju till Milano....ska vi ta't på tisdag i nästa vecka? Kan du?

#3 - - kim:

tisdag it is! hör av dig när du är hemma igen... var rädda om er!! puss.